Rikskonsertene

Bárut har reist for Rikskonsertene siden 2007 med produksjonen “Med joik som utgangspunkt”. Gruppa har besøkt over 100 skoler i Nord- og Sør-Trøndelag samt Nordland fylke. Opplegget er basert på en bok som Frode Fjellheim har skrevet. Du kan også lese om produksjonen på Rikskonsertene sine hjemmesider.

Den første Rikskonsertturneen gikk av stabelen oktober 2007 med ungdomskolen i Snåsa som første skole. På denne turneen var det originalbesetning med Inga Juuso, Asbjørn Berson og Martin Smidt. Her er en reportasje som NRK har laget fra skolen på Snåsa:

 

På rikskonsertturneen våren 2008 i Nord-Trøndelag kom Mikkel Gaup inn som joiker. På denne turneen laga vi en låt som vi fremførte på Sámi Grand Prix i Kautokeino påsken 2008. Den låta kan du høre på på Spotify: Mikkel Gaup – Jáhkos Áslat. Låta handler om en av hovedpersonene i Kautokeinoopprøret, Aslak Hætta, som ble halshugget. Mikkel spilte nemlig denne rollen i filmen “Kautokeinoopprøret”, regissert av Nils Gaup. Det var igjennom samarbeidet med Mikkel at vi fikk tak i personjoiken til Aslak Hætta, som forøvrig er med på plata vår, Bálggis.

Høsten 2008 kom onkelen til Mikkel inn som joiker, Ante Mikkel Gaup. Han har turnert med Bárut og Rikskonsertene i Sør-Trøndelag og Nordland. Fra våren erstattet Håvard Sterten Martin Smidt på perkusjon for Rikskonsertturneene.

Her er noen bilder fra turneene: